Αγαπητοί δρομείς,

Προτείνουμε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να τον ενημερώσετε για την έναρξη του προπονητικού προγράμματος που πρόκειται να ακολουθήσετε προκειμένου να συμμετάσχετε σε αγώνα Δρόμου. 

Συμβουλεύουμε όλους τους δρομείς και ιδιαίτερα όσους είναι πάνω από 35 ετών, τους καπνιστές, τους πρώην καπνιστές, τους υπέρβαρους ανθρώπους, αλλά και εκείνους με ιστορικό καρδιακής νόσου να υποβληθούν σε προ-αγωνιστικό καρδιολογικό έλεγχο. O γιατρός  θα σας δώσει συμβουλές και οδηγίες προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες. 

 Προπονηθείτε σταθερά και με συνέπεια

 Μετά την έγκριση του γιατρού σας, είναι πολύ σημαντικό να μην υπερβάλλετε ακολουθώντας πολύ σκληρά προπονητικά προγράμματα. Ο όγκος προπόνησης θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά, έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο να υποφέρετε από  πόνο ή  υπερκόπωση. Σημαντικό είναι επίσης, να εμπλουτισθεί το πρόγραμμα με ποικιλία ασκήσεων και προπονητικών στόχων (ανάπτυξη όλων των φυσικών αξιών ), ώστε και οι επιδόσεις να βελτιώνονται και να αποφεύγονται πιθανοί τραυματισμοί.

Συνεχίστε την προπόνηση

Ένα καλό ξεκίνημα είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να χτίσετε μια καλή φυσική κατάσταση. Ενωθείτε με άλλους δρομείς της περιοχή σας και μοιραστείτε μαζί τους το προπονητικό πρόγραμμα, την πρόοδό σας και τους στόχους σας, ιδιαίτερα τα κρύα πρωινά ή τα απογεύματα ή τις ημέρες με άσχημες καιρικές συνθήκες.

Προσδιορίστε τους στόχους σας

Όποια κι αν είναι η εμπειρία σας σε αγώνες δρόμου σε δημόσια οδό, θέστε στόχους και σκοπούς στον εαυτό σας, προπονηθείτε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση δίνοντας κίνητρο και νόημα σε κάθε ημερήσια γύμναση. Ο καθορισμός των λεπτομερειών των επιμέρους,  βραχυπρόθεσμων στόχων θα σημαίνει για σας και τον προσδιορισμό της ποσότητας και της ποιότητας της προπόνησης που θα ακολουθήσετε. . Προετοιμαστείτε έτσι ώστε να διατηρείστε σε καλή αγωνιστική κατάσταση και παράλληλα να μπορείτε να ελέγχετε την πρόοδο σας.

Αν η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι ο τελικός αγωνιστικός στόχος σας, τότε καλό είναι να μην αποτελεί τον πρώτο σας αγώνα.

Δημιουργήστε φιλίες με άλλους δρομείς

Μην προπονήστε μόνοι σας! Βρείτε άλλους δρομείς οι οποίοι προετοιμάζονται για να τρέξουν τον ίδιο αγώνα δρόμου ή ενταχτείτε σε κάποια ομάδα δρομέων της περιοχή σας. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον, να ορίζετε προπονητικούς στόχους και βέβαια να απολαμβάνετε τα πλεονεκτήματα του δικτύου υποστήριξης στο οποίο είστε μέλος.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως  η προετοιμασία για το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός πρέπει να εντάσσεται σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για κάποιους μπορεί  να αποτελεί αφορμή για την εξοικείωση με  μια καθημερινότητα της οποίας, η φυσική άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.